Potep po Emoni

Potep po Emoni
06 May 2019

V soboto, 13. aprila, smo se odpravili na prav poseben Sprehod s prijatelji. Udeležili smo se namreč Pasjega vodstva po Arheološkem parku Emona, ki ga organizira Mestni muzej Ljubljana.

Na približno uro in pol dolgem vodenem ogledu Emone smo izvedeli veliko zanimivosti o življenju na območju centra Ljubljane v rimskih časih. Posebej zanimivo pa je bilo izvedeti, kakšni psi so takrat sobivali z ljudmi, predniki katerih pasem so živeli tu in kakšna je bila vloga psov v rimski Emoni.

Ogled je dobro prilagojen tudi psom. Vključuje veliko postankov ter možnosti vohanja in raziskovanja, hkrati pa je tudi trajanje ogleda primerno za pse. Čeprav poteka po centru mesta, smo si večino zanimivosti ogledali na lokacijah, kjer ni bilo prevelike gneče. Ogled je zato primeren tudi za pse, ki niso najbolj vajeni mestnega vrveža.

Da so se tudi naši pasji sopotniki počutili prijetno in se česa novega naučili, smo se držali nekaterih pravil:
• Psi so nosili oprsnice in bili pripeti na 3m povodce. Tako so imeli dovolj prostora za raziskovanje in umik. Ob cesti smo zaradi varnosti povodce seveda ustrezno skrajšali.
• Skrbniki so s seboj prinesli vodo v prenosnih posodah, da so se štirinožci na sprehodu lahko odžejali.
• Vsi prisotni smo upoštevali osebni prostor psov in smo bili pozorni na miritvene signale. Če smo opazili, da kateri od psov potrebuje malo več prostora, smo mu to omogočili. Pozorni smo bili predvsem na naslednje znake: pes se nikakor ne more umiriti, cvili, laja, se praska, sope, vleče proti psom ali stran od njih. V takih primerih so skrbniki s psi stopili nekaj korakov stran, obiskovalci brez psov pa smo se postavili med pse tako, da ti niso bili neposredno en ob drugem.

Psi so naši družinski člani in prav je, da jih vključujemo v vsakdanje aktivnosti. Zato pozdravljamo idejo Mestnega muzeja Ljubljana, da se ogleda Emone ljudje lahko udeležijo s svojimi štirinožnimi družinskimi člani. Obisk toplo priporočamo!

Še foto utrinki:

V Mestnem muzeju Ljubljana nova vodstva načrtujejo maja, junija in oktobra. Vse informacije najdete na njihovi spletni strani: KLIK

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *