Predavanje: Ločitvena tesnoba

07 Feb 2018

Ločitvena tesnoba je strah pred samoto. Med simptome ločitvene tesnobe spadajo med drugim lajež, tuljenje, uničevanje, iztrebljanje in uriniranje v času lastnikove odsotnosti. Nekateri psi strah med samoto prenašajo v tišini, ko pa je skrbnik doma, pa mu sledijo na vsakem koraku in neprestano hodijo za njim po stanovanju.

Ločitvena tesnoba je za ljudi moteča. Lajež moti sosede, uničeno stanovanje pa ni nekaj, kar bi si lastniki psov želeli pričakati, ko se vrnemo domov. Mnogo huje pa se v času naše odsotnosti počuti pes, ki ne razume, zakaj je ostal sam. Psi so družabna bitja, ki jim samota lahko predstavlja hud stres, ki slej ko prej pusti posledice na obnašanju in zdravju psa.

Na predavanju bomo govorili o vzrokih za ločitveno tesnobo ter njenih simptomih, predstavili pa bomo tudi rešitve in napotke za delo s psom, da se težava omili oziroma do nje ne pride. Vsak pes se lahko nauči biti nekaj časa sam, pomembno pa je, da ga na samoto navajamo pravilno, postopno in na način, ki ga razume.

Predavala bo pasja inštruktorica Alja Willenpart. Izobraževala se je pri mednarodno priznani strokovnjakinji Turid Rugaas, avtorici ključnega dela na področju pasje komunikacije On talking terms with dogs – Calming signals. Alja je članica in predstavnica za Slovenijo organizacije Pet Dog Trainers of Europe, zavezane k doseganju najvišjih standardov na področju dobrobiti, obravnave in vzgoje psov. Poleg vodenja pasje šole ZA PSA ima tudi dolgoletne izkušnje pri delu z zavetiškimi psi.

Kdaj in kje?

Ponedeljek, 26. 2., ob 18:30, v prostorih PGD Bizovik, Bizoviška cesta 15, 1261 Ljubljana-Dobrunje.

Cena in prijava

Kotizacija znaša 15 eur. Za člane in podpornike DZZŽ Ljubljana nudimo 10% popust. Ker je število mest omejeno, je obvezna predhodna prijava prek spletnega obrazca: KLIK

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *