Kaj je mentalna stimulacija?

05 May 2017

Mentalna stimulacija je izredno pomembna za zdravje in razvoj možganov. Pri psu zbuja radovednost ter krepi njegovo samozavest in sposobnost soočanja z različnimi izzivi, ki mu jih bo življenje postavilo na pot. Hkrati pomanjkanje mentalne stimulacije vodi v stres in z njim povezane težave.

mentalna stimulacija

Pojem mentalne stimulacije je pogosto napačno razumljen in se enači z učenjem in izvajanjem različnih trikov in vaj, celo športov. Mentalna stimulacija je v resnici mnogo več. Pomeni stimulacijo vseh čutil – vida, sluha, voha, tipa in okusa. Pri tem je raznolikost ključnega pomena, potekati pa mora celo življenje. Mentalna stimulacija je tista, ki naredi življenje zanimivo, zabavno in prijetno.

Nekaj praktičnih primerov

Mentano stimulacijo lahko lastniki svojemu psu omogočimo na različne načine. Med sprehodom mu pustite raziskovati in prevohati okolico. Enkrat ali dvakrat na teden ga odpeljite na nov kraj, ki ga še ne pozna. Obiščite (človeške in pasje) prijatelje. Ko pridete iz trgovine, mu dovolite, da razišče nakupovalno vrečko. Ponudite mu raznoliko hrano. Omogočite mu počitek in hojo po različnih podlagah. Usedite se in skupaj opazujte okolico. Podarite mu rabljeno igračo, skrijte priboljške v kartonasto škatlo in mu pustite, da jih najde. Dovolite mu, da po kosilu poliže posodo, preden jo date v pomivalni stroj. Omogočite mu, da prevoha in razišče neznane predmete ter vas opazuje pri hišnih opravilih. Omogočite mu delo z nosom – sledenje, iskanje vonjev … in še bi lahko naštevali. Mentalna stimulacija je torej vse, kar stimulira čutila vašega psa. Izredno pomembna je za njegovo telesno in mentalno zdravje. Ne pozabite – radoveden pes je zdrav pes. Aktivnosti, ki radovednost spodbujajo, pa so tiste, ki naredijo življenje zanimivo.

Kaj pa trikci?

Tudi učenje trikov ima lahko v pasjem življenju svoje mesto, vendar naj to predstavlja le zelo majhen del pasjega vsakdana. Predvsem morate pri tem upoštevati svojega psa – ali v učenju in izvajanju trikov res uživa? Marsikateri pes trikce sicer izvaja, saj mu hrana in priboljški predstavljajo močen motivator. Ne pomeni pa nujno, da pri tem tudi uživa. Poleg tega nekateri trikci in vaje lahko vodijo v fizične poškodbe. Neprestano ukazovanje in narekovanje psu, kaj naj počne, pa ima ravno nasprotni učinek od želenega. Namesto, da bi psa miselno zaposlilo, ubija njegovo radovednost in željo po raziskovanju in s tem vodi v stanje, ki mu pravimo naučena nemoč.

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *