Kaj mora vedeti vsak skrbnik pasjega mladička

Kaj mora vedeti vsak skrbnik pasjega mladička
10 Sep 2020

Spremljanje mladičkovega razvoja z vsemi prisrčnimi vragolijami, ki jih ušpiči, je lahko čudovita izkušnja. Lahko pa je izredno naporno in se konča z odraslim psom z dolgim seznamom vedenjskih težav, ter skrbnikom, ki je na koncu svojih moči.

Danes nas na vsakem koraku bombardirajo z nasveti o vzgoji in šolanju psov, zato je novopečeni skrbnik mladička upravičeno zmeden. Kako se lotiti vsega skupaj, da bo naš malček zrasel v samozavestnega, umirjenega in srečnega psa, s katerim se bomo dobro ujeli in bo skupno življenje užitek? Najprej je dobro uporabiti zdravo pamet, kateri v prid danes govorijo tudi različne raziskave. Kaj je torej pasji mladič in kakšne so njegove potrebe? Če razumemo odgovor na to vprašanje, in smo pripravljeni v svoje življenje uvesti nekaj prilagoditev, bo vzgoja preprosta in prijetna.

Začnimo na začetku – leglo in odhod iz njega

Noben mladič ne pride na svet z vedenjskimi težavami. Za te smo v prvi vrsti krivi mi in naša (pre)velika pričakovanja ter zahteve, ki jih pes enostavno (še) ni sposoben izpolnjevati.  Pomembno vlogo igrajo tudi pogoji, ki so jih deležni mama in mladički, ter čas, ko mladička vzamemo iz legla.

Čeprav zakon pri nas ne dovoljuje, da bi mladič odšel od mame pred dopolnjenim 8. tednom starosti, se to žal še vedno dogaja. Psi, ki so jih prezgodaj ločili od mame in sorojencev, bodo (skoraj brez izjeme) imeli kasneje v življenju težave. Raziskave so pokazale, da so mladički pri sedmem tednu starosti najbolj občutljivi na menjavo okolja in ločitev od mame. V osmem tednu nastopi prvo obdobje strahu, ko lahko vsaka večja sprememba pusti dolgoročne posledice na pasjem vedenju. Poleg tega se med šestim in dvanajstim tednom mladički v leglu učijo kontrolirati moč svojega ugriza. Pomanjkanje stika z vrstniki in mamo v tem obdobju lahko vodi v nezmožnost kontroliranja ugriza za vse življenje. Mladiček naj bi zato šel od mame šele med 10. in 12. tednom, nikakor pa ne pred dopolnjenim devetim tednom starosti. Če izbirate vzreditelja, pri katerem boste kupili svojega psa, bodite pozorni tudi na to.

Kaj je mladič in kaj nujno potrebuje?

Ko govorim o mladičkih, imam v mislih pse, stare med 0 in 4,5 mesecev. Seveda po tem trenutku mladič ne postane kar naenkrat odrasel pes, ampak je do tja še dolga pot skozi obdobje mladosti in pubertete. Pes je odrasel šele nekje med drugim in tretjim letom starosti. Če smo mu omogočili zdrav razvoj in prijazno vzgojo, je šele takrat torej sposoben sprejemanja odgovornosti, resnejših nalog in dela. Šele takrat razume, da imajo njegova dejanja tudi posledice. Ko pripeljemo domov mladička, pa imamo včasih že od prvega dne do njega podobne ali celo enake zahteve kot od odraslega psa. To je nepravično, (pre)obremenjujoče in izredno škodljivo.

Bistvena osnovna potreba pasjega mladička je občutek varnosti. Ko ga pri dveh ali treh mesecih pripeljemo domov, nikakor ni pripravljen na to, da bi bil sam. V naravi bi bili njegova mama in ostali člani skupine vedno z njim. To pomeni, da morate kot skrbnik mladička najti način, da prvih nekaj mesecev življenja psiček nikoli ne bo sam (niti kadar spi!). Šele nato ga boste lahko postopoma navajali na samoto. Samota za družabno žival, kot je pes, pomeni nevarnost. Posledično mladiček, ki potrebuje kar 20 ur spanja na dan, sam ne bo kvalitetno spal. Pomanjkanje spanca pa tako kot pri ljudeh tudi pri psih vodi v stres z vsemi posledicami, ki jih ta prinaša s seboj. Željo po bližini in stiku bo mladiček izražal (tudi) s cviljenjem. To ne pomeni izsiljevanja. S cviljenjem mladiček kliče mamo, ker jo potrebuje. Njeno vlogo ste se s posvojitvijo ali nakupom psa odločili prevzeti vi. Seveda to ne pomeni, da je treba psa enačiti s človeškim otrokom. Pes ni človek, ampak žival z lastnimi potrebami. Mednje pa vsekakor sodi tudi človeška bližina.

Vzgajamo brez kaznovanja

Naloga lastnika mladička je poleg zagotavljanja družbe tudi zagotavljanje varnega okolja, v katerem se lahko razvijajo in učijo. Pri tem je v obdobju mladička psom dovoljeno praktično vse. Ne uporabljajte besed, kot so »fuj, ne, ne smeš, pusti.« Korekcije, jeza in strogost bodo vašega mladička prestrašile in ga naredile negotovega. Mladički se o svetu namreč učijo z raziskovanjem in poskušanjem, pri tem pa bodo seveda delali tudi napake. Vnaprej pomislite na varnost in možne težave. Pospravite ali umaknite kable, čevlje, koše za smeti in stvari, za katere se bojite, da bi jih uničil. Če mladiček kljub temu poškoduje kaj »prepovedanega«, polula kakšno preprogo ali prežveči otrokovo domačo nalogo, se ne jezite nanj. Ostanite mirni in poskrbite, da bodo stvari naslednjič varno pospravljene.  Na ta način izpolnjujete svojo izbrano vlogo »mame«, na katero se psiček lahko opre, ko je prestrašen ali negotov.

Družba vrstnikov in pasjih vzornikov

Poleg človeške je za mladička pomembna tudi družba drugih psov. To seveda ne pomeni, da morate imeti pri hiši še enega psa, je pa treba mladičku zagotavljati redne in dovolj pogoste stike z drugimi psi. Mladički potrebujejo družbo vrstnikov za igro, učenje sprejemljivih vedenj, telesne govorice in tako dalje, pa tudi družbo umirjenih odraslih psov, ki imajo vlogo vzornikov in mentorjev. Dogovorite se za srečanja ali kratke sprehode s primernimi psi, ali pa se vpišite v program pasje šole, ki to omogoča. Pri druženjih pazite, da ne trajajo predolgo (igra naj traja največ nekaj minut), po srečanju pa psu vedno omogočite počitek.

Vse ob svojem času in v tempu mladička

Novosti naj mladiček spoznava postopoma, po eno novo stvar naenkrat, in če sam želi. Ne vabite ga k stvarem, ki se jih boji, ampak se skupaj umaknita in kasneje poskusita še enkrat. Slej ko prej ga bo premagala radovednost. Čeprav bi mladička radi čim prej predstavili vsem in vsakomur, dvakrat vdihnite in se spomnite, da bo za to dovolj časa, ko malček odraste. Ni treba, da vse spozna že v prvih tednih svojega življenja. Veliko bolj pomembno je, da so vse izkušnje čim bolj prijetne.

Če bo mladiček spoznal enega ali dva nova človeka, ki ga bosta pustila pri miru, se bo naučil, da so ljudje prijazni in mu nočejo nič slabega. Če pa ga boste naenkrat predstavili vsem prijateljem, ki ga bodo božali, mu dajati priboljške in se skušali igrati z njim, pa bo taka izkušnja za pasjega malčka prenaporna in bo pustila slab vtis ter posledice.

Sobna čistoča pride s časom in pravilnim ravnanjem

Mladiček ima še zelo slab nadzor nad svojimi izločali, zato od njega ne moremo pričakovati, da bo takoj ob prihodu v naš dom sobno čist. Potrebuje redne, zelo kratke izhode. Na potrebo ga je treba peljati po vsakem obroku, po vsakem vznemirjenju, igri, in takoj, ko se zbudi. Zapiranje v kletko oziroma omejevanje prostora bi res preprečilo, da bi se polulal kje drugje v stanovanju, bo pa zato primoran spati v lastnem blatu in urinu. To bi pustilo negativne posledice na njegovi samozavesti in vedenju, kar je eden od razlogov, zakaj v celoti odsvetujemo uporabo kletk v hiši oziroma stanovanju.

Pri gibanju velja pravilo »manj je več«

Ker se mladiček telesno še razvija, njegovo telo ni sposobno dolgih in napornih sprehodov. Za tri mesece starega psička zadostuje že okoli 10 minut sprehoda (in seveda toliko kratkih izhodov za opravljanje potrebe, kot jih potrebuje), temu pa za vsak dopolnjen mesec starosti dodamo še 5 minut, dokler pri starosti enega leta ne dosežemo sprehodov, dolgih okoli 45 minut.

S hojo po raznolikem terenu se bodo počasi razvijale in krepile njegove mišice. Izogibajte se stopnicam, skakanju v in iz avta, na kavč ali posteljo, teku po trdih in ravnih površinah … Fizično preobremenjevanje v času razvoja pusti resne in trajne posledice na sklepih ter mišicah, zato ne pozabite – manj je več.

Pogosti obroki in dovolj hrane za zdrav razvoj

Prehrana pomembno vpliva na razvoj vašega mladička. Seveda je pomembno, da je hrana kvalitetna, morda še bolj pomembno pa je, da je je dovolj. Mladički potrebujejo štiri do pet obrokov na dan, hrane pa naj bo toliko, kot je mladič želi in potrebuje. Pozabite na napotke proizvajalcev hrane in se izognite vzrediteljem, ki menijo, da je dovolj, če mladič je dvakrat na dan. Mladiči izredno hitro rastejo in za zdrav telesni razvoj potrebujejo dovolj hranil, pomanjkanje hrane v tem obdobju pa vodi v težave z varovanjem virov kasneje v življenju.

Dovolj spanja, varnost, dovolj hrane, možnost izločanja po potrebi, kratki sprehodi, družba vrstnikov, postopno spoznavanje sveta in še enkrat varnost. To so osnovne potrebe pasjega mladička, vaša naloga pa je, da jim zadostite. Pri tem pozabite na jezo, korekcije in poslušnost. Kako naj pasji malček spoznava svet, raziskuje okolico in se uči komunikacije z drugimi psi, če se pri tem nanj jezimo, ga neprestano popravljamo in mu ves čas narekujemo, kaj naj počne?

Mladiček nikakor ni pomanjšan odrasel pes. Na svetu je šele nekaj mesecev in v prvi vrsti potrebuje našo bližino in razumevanje. Za vse ostalo bo čas kasneje. Z nekaj razumevanja, prilagoditvami in malo smisla za humor bo malček kmalu odrasel v umirjenega, sproščenega pasjega sopotnika.

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *