Poletna vročina

Poletna vročina
24 Jul 2019

Poletje je v polnem zamahu, z njim pa čofotanje po vodi, poležavanje na plaži in (človeški ali pasji) sladoled. Nekateri so vročino komaj čakali, drugi bi raje videli, da bi temperature ostale nekoliko bolj spomladanske. Kakorkoli že, poletne temperature so tu in ne smemo pozabiti, da jih psi doživljajo še bolj intenzivno od nas.

Na visoke temperature so še posebej občutljive kratkogobčne pasme (npr. buldog, mops, bokser … ), mladički in ostareli psi, psi z gosto dlako, preveliko telesno težo ali različnimi zdravstvenimi težavami. Čeprav na občutljivost na vročino vpliva več dejavnikov, imejmo vedno v mislih dejstvo, da psi visoke temperature prenašajo slabše od ljudi. Že kratkotrajna izpostavljenost lahko privede do vročinskega udara, ki se lahko konča tudi s smrtjo.

V poletnih dneh bodite zato še posebej previdni na sprehodih in pri prevozu živali. Nikoli jih ne puščajte v avtomobilu niti za trenutek! Tudi, če je avto v senci in je zagotovljeno zračenje, notranjost avtomobila lahko že v nekaj minutah doseže smrtno nevarne temperature.

Kako vem, da je mojemu psu vroče?

Pozorni bodimo že na prve znake pregrevanja. Psi se ohlajajo z dihanjem skozi usta, zato je en prvih znakov pospešeno dihanje in sopenje. Poleg tega se psu lahko na jeziku ali ob gobcu začne nabirati gosta, lepljiva slina. Če ima žival ob tem še pospešen srčni utrip, temno rdeče dlesni, je omotična ali celo leži in ne more vstati, je stanje že zelo resno in žival nujno potrebuje pomoč.

Prvo pomoč ob toplotnem udaru nudimo z ohlajanjem. Pomembno je, da pri tem ne uporabljamo ledu ali zelo mrzle vode. Psa umaknemo v senco in ga počasi ohlajamo tako, da ga zavijemo v mokre brisače ter čimprej poiščemo veterinarsko pomoč. 

Prijetne poletne aktivnosti

Na prvem mestu na seznamu poletnih aktivnosti je gotovo lenarjenje. Tako kot mi tudi psi v teh vročih dneh ogromno energije porabijo za ohranjanje normalne telesne temperature, zato je ostane manj za druge aktivnosti. Nič ni narobe, če si tudi pes vzame kakšen dan dopusta, ko le poležava doma, ven pa gre le na potrebo in morda kakšen kratek sprehod. Ne pozabite – psi so odlični v lenarjenju in prav nič jih ne bo motilo, če jim boste omogočili izvajanje te dejavnosti. Vendar tudi med poležavanjem pazite, da ima žival možnost umika v senco. Na vrtu si psi včasih skopljejo luknjo, v katero se uležejo, in se hladijo na ta način. Doma pa bodo morda raje ležali na ploščicah ali parketu, kot na svojem udobnem ležišču. Poskrbite, da bodo lahko sami izbrali mesto za počitek.

Sprehode je treba prilagoditi poletnim temperaturam. Psi se pregrejejo mnogo hitreje od nas. Sprehajanje po vročem soncu in različne fizično naporne aktivnosti (tek, igra, lov za igračami … ) so lahko v teh temperaturah smrtno nevarne. Na sprehod se zato odpravite zgodaj zjutraj ali zelo pozno zvečer – najbolje kar v mraku. Podnevi pa psu omogočite le zelo kratke izhode za opravljanje potrebe. Pri tem se izogibajte hoji po asfaltu ali betonu, saj to lahko vodi v opekline na občutljivih pasjih blazinicah.

Pa lokacije za sprehod? Najbolje se je odpraviti v gozd ali v bližino vode, kjer so temperature nekoliko bolj znosne. Psu lahko čofotanje v vodi omogočite tudi doma tako, da mu pripravite bazenček z vodo.

Namesto sprehodov psa zaposlite z različnimi miselnimi aktivnostmi:

Iskanje priboljškov: pest drobno narezanih priboljškov razmečete po vrtu ali stanovanju (po površini vsaj 3×3 m) in pustite, da jih pes poišče

Žvečenje: bikovke, sušeni uhlji, sušena koža in druge žvečilke bodo zaposlile vašega psa in hkrati poskrbele za zobno higieno. Igrače za žvečenje in uničevanje lahko pripravite tudi sami: v kartonast tulec wc papirja skrijte nekaj priboljškov, tulec zamašite s papirjem in ga zavijte v časopisni papir. Ponudite psu, da ga raztrga in poišče priboljške.

Opazovanje okolice: na sprehodu se usedite v senco in počakajte, da se tudi vaš pes umiri. Skupaj sedita vsaj 10-15 minut in opazujta okolico. Tudi umirjeno opazovanje je namreč lahko zelo utrujajoče!

Iskanje in prinašanje predmetov: če vaš pes rad prinaša igrače, jih lahko skrivate po stanovanju in pustite, da jih išče.

Predvsem pa izkoristite dolge poletne dni za kvalitetno in umirjeno skupno preživljanje prostega časa. Poletje je super letni čas, da si vzamemo nekaj časa zase in skupaj s psom uživamo v lenarjenju.

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *