Vaš pes vleče na povodcu?

26 Feb 2017

Vlečenje na povodcu je neprijetno tako za psa kot za njegovega vodnika. Sprehod, ki bi moral biti ena najprijetnejših aktivnosti z vašim psom, lahko zaradi neprestanega vlečenja za oba postane pravo breme. Na srečo se da z uporabo ustrezne opreme, z doslednostjo in nekaj vaje tudi vlečenje odpraviti brez večjih težav.

pes vleče na povodcu

Zakaj pes vleče?

Prvo vprašanje, ki si ga moramo postaviti, je »Zakaj pes vleče?« Odgovor je v resnici zelo preprost – pes vleče, ker mu sledite. Pes povleče proti zanimivi stvari, vi mu sledite, to nekajkrat ponovi in kaj hitro se nauči, da z vlečenjem pride tja, kamor želi. Najprej morda na povodcu vleče le proti zanimivim stvarem, kaj kmalu pa lahko vedenje posploši na cel sprehod.

Pogosto pa je vlečenje na povodcu oblika klica na pomoč. Prekratek povodec in neudobna oprema sta za psa neprijetna. Če temu dodamo še strah ali slabo počutje, se pes lahko znajde v hudi stiski. Prekratek povodec psu vzame občutek svobode in možnost izbire oziroma umika iz neprijetne situacije. Ko na sprehodu sreča nekaj grozečega (to so lahko povsem običajni vsakdanji predmeti, drugi psi, ljudje itd.), se ne more umakniti. Za pse je približevanje v ravni liniji namreč zelo nevljudno in grozeče; predmetom, ljudem in drugim živalim se zato približujejo v loku oziroma se jim tako tudi umikajo. To je na kratkem povodcu nemogoče. Posledično pes postane bolj vznemirjen ali prestrašen in začne vleči, da bi se neprijetni situaciji čimprej izognil.

Če je pes poleg tega pripet na ovratnico, mu ta povzroča še dodatno stisko. Ovratnica ob potegu namreč pritisne na vrat, kar je boleče in neprijetno. Pes se zato skuša iz situacije še hitreje umakniti in še močneje vleče. To je še posebej nevarno, saj lahko vodi v dolgotrajne, celo nepopravljive poškodbe vratu in nekaterih organov.

Pri odpravljanju vlečenja na povodcu je ustrezna oprema zato ključnega pomena: udobna oprsnica in dolg povodec. Oprsnica naj bo v obliki črke H, ki psa ne žuli za sprednjimi tacami, ne pritiska na vrat in ne omejuje gibanja sprednjih nog. Povodec naj bo dolg vsaj 3 metre in naj ne bo raztegljiv. Na t.i. fleksi povodcu namreč pes neprestano nekoliko vleče, povodec pa lahko vodi tudi v nekatere poškodbe. Dolg povodec da psu večji občutek svobode, omogoča pa mu tudi lažje izražanje svojega počutja ter uporabo telesne govorice.

Pogosto je že menjava opreme* dovolj, da pes neha vleči na povodcu. Umirjen in počasen sprehod, na katerem lahko pes v miru prevoha svojo okolico, je pomirjujoč, kar prav tako zmanjša vlečenje. Seveda je treba včasih kljub temu hojo na popuščenem povodcu naučiti, vaditi in utrditi. Vsekakor pa bosta udobna oprema in umirjena hoja znantno pripomogla k bolj prijetnemu sprehodu.

Za konec velja izpostaviti še en vzrok za vlečenje – stres. Pri takem psu se moramo odpravljanja težav lotiti nekoliko drugače, saj zgolj menjava opreme in upočasnitev sprehoda ne bosta dovolj – ugotoviti je treba, kateri dejavniki povzročajo stres in jih odpraviti. Pes pod stresom namreč ni sposoben učenja. Ko boste v njegovo življenje vnesli ustrezne spremembe in se bo na splošno umiril, se bo v večini primerov izboljšala tudi hoja na povodcu.

 

*Na trgu obstaja kup opreme “proti vlečenju”. Oprema deluje tako, da psu povzroča nelagodje ali bolečino oziroma mu fizično otežuje gibanje in se vlečenje zaradi tega zmanjša oziroma preneha. Vendar pa taka oprema ne odpravi vzroka, zaradi katerega pes vleče, ampak pogosto celo poveča strah in nelagodje. Hkrati dolgoročno vodi v fizične in psihične težave, pride lahko tudi do zelo hudih poškodb. 

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *