Zakaj in kdaj v pasjo šolo?

03 Apr 2017

Ko razmišljate o nakupu ali posvojitvi psa, vam misel gotovo uide tudi k pasji šoli. Pes je družinski član in za prijetno sobivanje mora poznati pravila življenja v človeški družini. V nasprotnem primeru lahko pride do težav, saj se pasji bonton včasih precej razlikuje od človeškega.

Pasja šola pa ni namenjena le učenju lepega vedenja in sobivanja s človeško družino, ampak tudi socializaciji ter prijetnemu druženju s pasjimi vrstniki. To psu težko v celoti zagotovimo sami, saj je dobro, da spozna čimveč različnih pasjih prijateljev. Prav zato je obisk pasje šole pomemben tudi za tiste lastnike, ki so šolo nekoč že obiskovali – čeprav so osnove vzgoje in šolanja sami že osvojili.

zakaj v pasjo šolo

Kdaj v šolo?

Obisk pasje šole je primeren v vseh starostnih obdobjih in predvsem za šolo ni nikoli prepozno. Pomembno pa je, da so metode dela psom prijazne, da pes šolo obiskuje z vrstniki in da so aktivnosti na tečaju prilagojene psihičnim in fizičnim sposobnostim vašega psa. Pes gre tekom svojega razvoja skozi različna obdobja, znotraj katerih ima različne potrebe ter sposobnosti. Nujno je, da to upoštevate tudi pri vzgoji in izbiri primerne šole oziroma tečaja za vašega psa.

Do starosti približno 4,5 meseca je vaš pasji malček še pravi pasji otrok na začetku svojega telesnega in mentalnega razvoja. Uči se predvsem z raziskovanjem in poskušanjem. Ima zelo nizko sposobnost koncentracije in se izredno hitro utrudi – zanje na primer zadostuje že en sprehod dnevno, ki traja približno 5 – 10 minut! Tudi njegove mišice in koordinacija še niso razvite. V tem obdobju je izredno pomemben občutek varnosti, druženje in igra z vrstniki ter učenje lepih navad od umirjenih odraslih psov. Namen pasje šole v tem obdobju je predvsem socializacija in druženje.

Od konca obdobja mladička pa tja do enega leta je vaš pes v obdobju mladega psa. Postaja vedno bolj aktiven in drzen. Koordinacija se počasi izboljšuje, uči pa se tudi, kako se njegovo telo obnaša v prostoru. Pes še vedno intenzivno raste in se razvija tako telesno kot mentalno. Druženje in igra z vrstniki je še vedno zelo pomembna, počasi pa je sposoben sprejemati določene naloge in omejitve, ki veljajo za življenje v človeški družini. Neprimerna ali pretirana fizična aktivnost pred koncem tega obdobja lahko privede do hudih težav kasneje v življenju. V tem obdobju v pasji šoli ZA PSA mladiče usmerjamo v primerne fizične in miselne aktivnosti, poudarek pa dajemo tudi na nekatere vaje, ki bodo psu koristile kasneje v življenju.

Med 12. in 24. mesecem so psi pravi pasji pubertetniki. Odkrivajo in preizkušajo meje svojih sposobnosti, odzivov okolja ter naše potrpežljivosti. Radovedno raziskujejo in pridobivajo izkušnje. Njihova fizična aktivnost je na višku, polna divjanja, nepredvidljivih, hitrih gibov in nepremišljenih odločitev. Sposobnost koncentracije je ponovno zelo omejena, prav tako imajo slabo samokontrolo in malo potrpljenja – podobno, kot človeški pubertetniki. Čeprav so telesno v tem obdobju že bolj ali manj razviti, njihov mentalni razvoj še poteka in je vedenje temu primerno. V pasji šoli vam bomo pomagali prebroditi težavno obdobje pubertete in vam pomagali vašega psa ustrezno fizično in miselno zaposliti.

Približno pri starosti dveh let vaš pes postane samostojen odrasel pes. Zavedati se začne svoje vloge in odgovornosti v družini, sposoben je razumeti povezavo med vzrokom in posledico in se lotevati zahtevnejših nalog. V tem obdobju pes potrebuje smisel in zaposlitev v svojem življenju, kljub temu pa ne smemo pozabiti, da tudi odrasli psi potrebujejo veliko počitka – okoli 16 ur na dan. V pasji šoli boste s psom lahko preizkusili nekaj zanimivih aktivnosti, ki jih lahko počnete skupaj, ter utrdili veščine lepega vedenja.

Omeniti pa velja tudi zadnje obdobje pasjega življenja – starost. Kdaj pes postane senior, je odvisno od pasme, pa tudi od življenjskega sloga, prehrane, aktivnosti in drugih dejavnikov. Nekateri psi se postarajo že pri 8 – 9 letih, drugi šele nekaj let kasneje. Vsekakor pa je treba upoštevati, da starejši pes ni več sposoben takšne fizične aktivnosti, kot prej. Hitreje se utrudi, potrebuje več počitka, njegovo gibanje je vse bolj oteženo. Uči se počasneje, zanj pa so primerne predvsem počasne, umirjene aktivnosti, s katerimi bo ohranjal zdrav um in telo do pozne starosti.

Šolanje, vzgoja, socializacija?

Ločiti je treba tudi med pojmi šolanje, vzgoja in socializacija. Cilj šolanja je poslušnost – pes pozna in uboga ukaze, kot so »sedi«, »prostor«, »poleg« itd. Kratko povedano – šolan pes dela to, kar mu rečemo. Vendar poznavanje povelj še zdaleč ni dovolj, če želimo, da je naš štirinožec tudi sproščen, zadovoljen in lepo vzgojen družinski član.

Vzgoja pomeni, da pes pozna pravila obnašanja v svoji okolici, ne da bi mu za to morali ves čas dajati ukaze. Lepo vzgojen pes bo na primer mirno, brez norenja in lajanja, počakal, da mu pred sprehodom pripnemo povodec – ne da bi mu to ukazali.

Socializacija je proces, v katerem se pes nauči vljudno komunicirati z drugimi živimi bitji ter spoznava različna okolja, predmete in situacije na način, da bo v različnih situacijah samozavesten in sproščen ter da se bo znal situaciji primerno obnašati.

V naši pasji šoli je poudarek predvsem na vzgoji in socializaciji. Psa vam pomagamo vzgojiti v prijetnega življenjskega sopotnika.

Znanje in pristopi

Obstajajo različni pristopi k vzgoji in šolanju psov. Dober inštruktor se redno izobražuje na svojem področju ter uporablja sodobne metode in dognanja o psih. Tudi zato se je smiselno z novim psom vpisati v pasjo šolo, čeprav ste jo pred leti morda že obiskovali. Vedno se namreč lahko naučite nekaj novega o vzgoji svojega štirinožca.

Metode dela s psi so različne in žal ponekod še vedno zelo zastarele. Kakršnakoli uporaba sile, povzdigovanja glasu ali fizične kazni je za psa škodljiva in krha vez med vami in vašim kosmatincem. Pri nas se tega zavedamo in delujemo izključno na psom prijazen način. Hkrati razumemo in upoštevamo psa kot celoto. Osnovno poznavanje in razumevanje pasje anatomije, delovanja telesa, zdravstvenih in drugih težav so znanja, ki bi jih moral imeti vsak inštruktor.

Pri izbiri tečaja preverite, da je zastavljeni program primeren za razvojno obdobje vašega psa. Vaje poslušnosti, trikci in različni pasji športi so za mladičke in mlade pse lahko zelo škodljivi. Namesto poslušnosti naj bo poudarek na socializaciji, vzgoji ter ustreznem fizičnem in mentalnem razvoju vašega psa, da bo ta sposoben sam sprejemati dobre odločitve in se lepo obnašati.

Naše tečaje lahko kadarkoli obiščete še pred vpisom, se prepričate, da so naše metode psom prijazne in da naši tečaji potekajo izključno na psom prijazen način. Z veseljem vam tudi pomagamo izbrati tečaj oziroma program, ki je za vašega psa najprimernejši. Veseli bomo vašega obiska!

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *