Zakaj psi vohajo

25 Jan 2017

Vsak dober lastnik psa želi svojemu kosmatincu omogočiti kvalitetne sprehode. Vendar so naše predstave o tem, kaj je kvaliteten sprehod, pogosto različne. Lastnik želi psu omogočiti gibanje in v kratkem času, ki ga imata na voljo za sprehod, priti čim dlje. Pes pa se kot nalašč odloči ustaviti na čisto vsakem vogalu, položi svoj smrček na tla in se noče premakniti. Ste se kdaj vprašali, zakaj pes neprestano ovohava na videz povsem nezanimive stvari?

naravna vzgoja psa

Pasji voh je izredno dobro razvit. Če imamo ljudje nekje med 5 in 20 milijonov receptorjev za voh, jih imajo psi med 100 in 300 milijonov. Za lažjo predstavo – zamislite si peščeno plažo, dolgo 450 m, široko 45 m in globoko 1 m. Pes lahko na taki površini zavoha 2 zrni peska z različnim vonjem.

Ljudje pasjo sposobnost voha izkoriščamo za iskanje pogrešanih ljudi v ruševinah ali pod plazovi, za iskanje min, drog in vrste drugih, ponavadi prepovedanih, stvari. Ko pa pride do našega vsakdanjega sprehoda, na to pasjo sposobnost včasih povsem pozabimo.

V resnici se Piki na najbližjem vogalu ne ustavi zato, ker bi želel, da zamudite v službo. Psi s svojo izjemno sposobnostjo voha spoznavajo svojo okolico. Lahko bi rekli, da preberejo časopis. Po vonju izvejo, kdo je bil tam, kdaj je bil tam in kaj je počel. S pomočjo voha si ustvarijo sliko o svoji okolici, ki si jo ljudje le stežka predstavljamo.

Hkrati psa vohanje pomirja, saj je čutilo za voh povezano z delom možganov, odgovornim za čustva. Raziskovanje okolice s pomočjo nosu psa tudi mentalno zaposli in od njega zahteva veliko energije. 15 minut ovohavanja na videz povsem nezanimivega predmeta bo zato psa utrudilo bolj kot pol ure teka ali hitrega sprehoda brez možnosti uporabe smrčka.

Naslednji sprehod zato načrtujte malo drugače. Pred jutranjim odhodom v službo si vzemite 20 minut in pustite psu, da vodi sprehod. Če se odloči ta čas preživeti ob prebiranju »časopisa« na najbližjem vogalu, mu to omogočite. Naj bo to čas, namenjen le vašemu psu. Naj taki sprehodi postanejo rutina. Prijetnejši in bolj sproščujoči bodo tako za vas kot za vašega kosmatinca. V službo pa se boste lahko odpravili z vednostjo, da ste vašemu psu omogočili kvaliteten sprehod, po katerem bo zadovoljen in utrujen lažje pričakal vaš prihod domov.

Share

Pasja šola ZA PSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *