Delo z nosom

delo z nosom sledenjeDelo z nosom poteka v majhnih skupinah, lahko pa se odločite tudi za individualni tečaj. Namenjeno je vsem odraslim psom. Predznanje ni potrebno.

Delo z nosom psa pomirja in ga mentalno zaposli. Hkrati pes dobi svojo vlogo v družini – zaradi izjemne sposobnosti voha so mu zaupane naloge, povezane z uporabo voha. Zadolžen je na primer za iskanje »pogrešanih« ljudi ali pa predmeta, ki ga je lastnik »izgubil« na sprehodu. Uspešno opravljena naloga psu daje občutek zadovoljstva in krepi njegovo samozavest. Skupne aktivnosti v obliki dela z nosom pa bodo še poglobile vez med vami in vašim psom.

Nudimo tečaje sledenja na različnih stopnjah zahtevnosti. Tečaje razpišemo večkrat letno glede na zanimanje.

Sledenje

Sledenje je oblika dela z nosom, kjer pes sledi vonju točno določene osebe. Taka oblika dela z nosom je primerna za pse, starejše od 6 mesecev.

Naše okolje je polno sledi, tudi če to na prvi pogled ni vidno. Vsako živo bitje, ki se premika po določeni površini, za seboj pušča vidne in nevidne sledi, te pa na tleh ostanejo tudi več tednov. Psi s svojo izjemno sposobnostjo voha te sledi zaznajo in jim lahko sledijo. Prav vsak posameznik ima svoj vonj, ki ga pušča za seboj. Na delavnicah sledenja boste psa naučili, da med vsemi temi sledmi poišče pravo, ji sledi in na koncu najde pogrešano osebo.

Tečaj poteka enkrat tedensko v majhnih skupinah (dva do trije psi), organiziramo pa lahko tudi individualne ure sledenja. Izbirate lahko med začetnim tečajem Sledenje 1 in nadaljevalnima Sledenje 2 ter Sledenje s prijatelji.

Sledenje 1 je začetni tečaj, namenjen vsem, ki pri nas še niste obiskali delavnice sledenja. Obsega 11 srečanj. Prvo je namenjeno teoriji – izvedeli boste več o pasji izjemni sposobnosti voha, o ustrezni opremi ter o samem delu z nosom. Ostalih 10 srečanj poteka na različnih koncih Ljubljane in bližnje okolice. Na koncu tečaja bo pes sposoben slediti točno določeni osebi v različnih okoljih oziroma po različnih površinah (gozd, travnik, mesto …).

Tečaj poteka v majhnih skupinah (dva do trije psi), posamezno srečanje pa traja okvirno 90 minut. Za starejše in mlajše pse srečanje nekoliko skrajšamo oziroma prilagodimo njihovim zmožnostim. Po opravljenem tečaju Sledenje 1 lahko nadaljujete s tečajem Sledenje 2, ali pa se pridružite Sledenju s prijatelji.

Prijavite se …

Sledenje 2 je nadaljevalni tečaj, namenjen vsem, ki ste pri nas že opravili tečaj Sledenje 1. Obsega 10 srečanj, ki potekajo v majhnih skupinah (dva do trije psi) in trajajo okvirno 90 minut. Zahtevnost sledi se stopnjuje tako, da podaljšujemo starost sledi, pes pa se bo naučil ločevati tudi med različnimi sledmi, postavljenimi na istem mestu ob istem času. Na koncu tečaja bo pes sposoben slediti 24 ur stari sledi po različnih površinah in med različnimi “pogrešanci” najti pravega.

Tečaj poteka v majhnih skupinah (dva do trije psi), posamezno srečanje pa traja okvirno 90 minut. Za starejše in mlajše pse srečanja nekoliko skrajšamo oziroma prilagodimo njihovim zmožnostim. Po zaključenem tečaju Sledenje 2 se lahko pridružite Sledenju s prijatelji.

Prijavite se …

Sledenje s prijatelji je namenjeno vsem, ki ste zaključili najmanj tečaj Sledenje 1. Namenjeno je vzdrževanju znanja, osvojenega na tečajih Sledenje 1 in/ali 2, predvsem pa zabavi in miselni zaposlitvi vašega kosmatinca. Srečujemo se enkrat tedensko, vi pa se nam pridružite, kadar imate čas. Srečanja potekajo vsako soboto ob 11h na različnih koncih Ljubljane in trajajo okoli 60-90 minut, odvisno od števila prijavljenih psov. Lokacijo srečanja razpišemo vsak teden sproti in ste o njej obveščeni po e-pošti.

Prijavite se …