Izmenjevalnica

Izmenjevalnica trenutno žal ni na voljo.

Kaj je izmenjevalnica?

Cilj izmenjevalnice je omogočiti skrbnikom psov izmenjavo predmetov, ki so psom zanimivi. Vsak predmet, pa naj bo na videz še tako dolgočasen in vsakdanji, ima namreč bogato zgodovino. Poln je vonjev ljudi in živali, ki so z njim prišle v stik, krajev, kjer so se nahajali, stvari, ki so jih vsebovali … Psi s svojo izjemno sposobnostjo voha te vonje zaznajo, zato so taki predmeti zanje zelo zanimivi – podobno, kot so jim zanimiva naša oblačila, ko se vrnemo iz službe, nove igrače, nakupovalna vrečka …

Vendar enako, kot je nam neka novost zanimiva le določen čas, se tudi psi sčasoma naveličajo vedno enih in istih predmetov in vonjav. Pomembno je, da svojemu psu omogočamo raziskovanje novosti in s tem ohranjamo njegovo radovednost ter raziskovalno vedenje.

Na izmenjevalnico lahko prinesete stvari, ki jih ne potrebujete več (ali pa se jih je vaš pes naveličal), in odnesete stvari, ki bodo vašemu psu zanimive.

 

Izmenjevalnica poteka vsako soboto od 10:00 do 10:30 na našem poligonu. Namenjena je vsem, ki želijo na preprost način popestriti življenje svojim psom.

Kako deluje izmenjevalnica?

Preprosto! Obiščite nas na našem poligonu vsako soboto med 10:00 in 10:30. Prinesite predmete, ki jih ne potrebujete več. Toliko predmetov, kot prinesete, lahko tudi odnesete – povsem brezplačno.

Izmenjevalnica v primeru slabega vremena odpade, o čemer bomo obveščali v Facebook dogodku na povezavi: KLIK

Kakšni predmeti so primerni?

Predmeti, ki jih prinesete v izmenjevalnico, ne smejo biti živalim nevarni in ne smejo vsebovati ostankov hrane. Prav tako prosimo upoštevajte, da izmenjevalnica ni smetišče, zato večji kosi pohištva oziroma večji predmeti na splošno ne pridejo v poštev. Sicer pa lahko prinesete resnično karkoli! Psom so še posebej zanimivi predmeti, ki imajo vonj po drugih živalih ali ljudeh.

  • Stare otroške ali pasje igrače
  • Pasja, mačja ali druga ležišča za živali
  • Stare (neuporabne) obleke
  • Stari čevlji
  • Posode, škatle
  • Rabljena oprema za živali (poškodovane ovratnice ali oprsnice, konjska oprema, manjši mačji praskalniki, transportne kletke za male živali, druga oprema iz kletk za male živali … )
  • Neuporabni dežniki
  • Stare torbice, nahrbtniki

Če ste v dvomih, ali bi bil določen predmet primeren za izmenjevalnico ali ne, nam pišite ali pokličite na 041 321 321.

 

Kako lahko predmete uporabim?

Če je predmetov veliko, pripravite obogateno okolje tako, da predmete preprosto razporedite po prostoru. Obogateno okolje lahko pripravite zunaj ali noter. Ko je pripravljeno, spustite psa s pobodca in mu pustite raziskovati. Ne vabite ga k predmetom, ne igrajte se s predmeti, ne nastavljajte priboljškov – le usedite se, v tišini opazujte psa in mu pustite raziskovati, kolikor časa želi (običajno to pomeni nekaj minut, odvisno koliko predmetov nastavite). Ko bo imel raziskovanja dovolj, bo to običajno pokazal z umikom iz obogatenega okolja.

Če je predmetov malo, pa jih lahko spravite v vrečo ali škatlo in pustite psu, da razišče njeno vsebino. Pravila so enaka, kot pri raziskovanju obogatenega okolja.

To sta dva zelo preprosta načina za mentalno stimulacijo vašega psa. Taka aktivnost je zelo pomembna za vse pse. Mladički se skozi raziskovanje učijo o svetu, ki jih obdaja. Odrasli in starejši psi skozi raziskovanje ohranjajo radovednost in zdravo delovanje možganov. Pri prestrašenih psih in psih z vedenjskimi težavami pa je raziskovanje obogatenega okolja ključen korak za krepitev samozavesti in odpravljanje težav.

Ali moram predmete vrniti?

Ne, predmete, ki jih dobite v izmenjevalnici, lahko obdržite. Lahko pa jih čez čas, ko se jih vaš pes naveliča, prinesete nazaj in jih zamenjate za druge.

Se moram za obisk najaviti?

Ne. Če želite izmenjati nekaj predmetov za svojega psa, se lahko v izmenjevalnici oglasite brez predhodnega dogovora. Se vidimo!