Sledenje

Sledenje je oblika dela z nosom, kjer pes sledi vonju točno določene osebe. Tečaji sledenja so primerni za pse, stare 6 mesecev ali več. Potekajo v majhnih skupinah (do 3 psi), lahko pa se odločite tudi za individualno izvedbo tečaja.

Naše okolje je polno sledi, tudi če to na prvi pogled ni vidno. Vsako živo bitje, ki se premika po določeni površini, za seboj pušča vidne in nevidne sledi, te pa na tleh ostanejo tudi več tednov. Psi s svojo izjemno sposobnostjo voha te sledi zaznajo in jim lahko sledijo. Prav vsak posameznik ima svoj vonj, ki ga pušča za seboj. Na tečaju sledenja boste psa naučili, da med vsemi temi sledmi poišče pravo, ji sledi in na koncu najde “pogrešano” osebo.

Sledenje na kratko

Prednosti sledenja

    • Krepi koncentracijo
    • Izboljšuje samozavest
    • Predstavlja mentalno stimulacijo
    • Krepi vez med psom in vodnikom

Vrste tečajev in cena

Nudimo 5 tečajev: Sledenje 1, 2, 3 in 4 se stopnjujejo po težavnosti, Sledenje s prijatelji pa je namenjeno vzdrževanju osvojenega znanja.

Vsi tečaji potekajo v majhnih skupinah (do 3 pse), nudimo tudi možnost individualnega dela. Posamezno srečanje traja običajno 90 minut.

Cena je odvisna od težavnostne stopnje in vrste tečaja (skupinsko ali individualno). Giblje se med 14 in 21 EUR na srečanje.

Oprema

Tečaji sledenja so primerni za vse pse, stare 6 mesecev ali več. Trajanje srečanja in dolžino sledi prilagodimo starosti in sposobnostim posameznega psa.

Na tečaju potrebujete udobno opremo (H oprsnica, sledni povodec), priboljške in vodo, zase pa vremenu in terenu primerno opremo.

Z novimi skupinami tečaja Sledenje 1 začnemo predvidoma 15. 10. 2018.

Zakaj delo z nosom?

Delo z nosom psa pomirja in ga mentalno zaposli. Hkrati pes dobi svojo vlogo v družini – zaradi izjemne sposobnosti voha so mu zaupane naloge, povezane z uporabo voha, ki jih človek ne bi mogel izvesti sam. Psa na primer lahko zadolžimo za iskanje “pogrešanih” ljudi ali predmetov, različnih vonjev in podobno. Uspešno opravljena naloga daje psu občutek zadovoljstva in krepi njegovo samozavest ter koncentracijo. Skupne aktivnosti v obliki dela z nosom bodo še poglobile vez med vami in vašim psom.

Oprema

Na sledenju boste za psa potrebovali udobno oprsnico v obliki črke H in sledni povodec (10 m, priporočamo, da je izdelan iz biothana). Na sledi pes pogosto vleče na povodcu, zato je ključno, da oprema ne omejuje gibanja in ne pritiska na vrat, saj bi se pes sicer lahko poškodoval.

Več o oprsnicah: priporočljiva oprema

Potrebovali boste tudi priboljške in vodo v prenosljivi posodi. Zase boste potrebovali vremenu in terenu primerno obutev in obleko.

Sledenje 1

Sledenje 1 je začetni tečaj, namenjen vsem, ki pri nas še niste obiskovali ur sledenja. Poteka v majhni skupini do 3 psov in obsega 5 srečanj. Posamezno srečanje traja okoli 90 minut. Prvo je namenjeno teoriji – izvedeli boste več o pasji izjemni sposobnosti voha, o ustrezni opremi ter o samem delu z nosom. Ostala 4 srečanja potekajo na različnih koncih Ljubljane in bližnje okolice.

Na tečaju se pes nauči slediti vonju osebe, ki jo izberemo mi, in usvoji sledenje v gozdu in na travniku na sledeh, dolgih do 500 m. Po opravljenem tečaju Sledenje 1 lahko nadaljujete s tečajem Sledenje 2.

Cena: 75 EUR

Sledenje 2

Sledenje 2 je nadaljevanje tečaja Sledenje 1. Poteka v majhni skupini do 3 psov in obsega 5 srečanj. Posamezno srečanje traja okoli 90 minut. Srečanja potekajo na različnih koncih Ljubljane in bližnje okolice.

Na tečaju pes usvoji sledenje po makadamu in asfaltu in brez težav prehaja med travnato/gozdno površino in cestami/pločniki na sledeh, dolgih do 500 m. Po zaključenem Sledenju 2 lahko nadaljujete s Sledenjem 3 ali s Sledenjem s prijatelji.

Cena: 85 EUR

Sledenje 3

Sledenje 3 je nadaljevanje tečaja Sledenje 2. Poteka v majhni skupini do 3 psov in obsega 5 srečanj. Posamezno srečanje traja okoli 90 minut. Srečanja potekajo na različnih koncih Ljubljane in bližnje okolice.

Na tečaju pes sledi vse zahtevnejšim sledem (do 1 km), se uči na sledi prepoznavati in nakazati predmete “pogrešane” osebe in se nauči ločevati med sledmi, postavljenimi istočasno na istem mestu (med dvema “pogrešanima” najde tistega, ki ga določimo mi). Po zaključenem Sledenju 3 lahko nadaljujete s Sledenjem 4 ali s Sledenjem s prijatelji.

Cena: 85 EUR

Sledenje 4

Sledenje 4 je nadaljevanje tečaja Sledenje 3. Poteka v majhni skupini do 3 psov in obsega 5 srečanj. Posamezno srečanje traja okoli 90 minut. Srečanja potekajo na različnih koncih Ljubljane in bližnje okolice.

Na tečaju pes utrjuje znanje s predhodnih težavnostnih stopenj. Program prilagodimu željam in sposobnostim posameznih psov. Učijo se npr. slediti drugim živalim, sledem, postavljenim s kolesom, iščejo vse starejše sledi … Po zaključenem tečaju Sledenje 4 lahko nadaljujete s Sledenjem s prijatelji.

Cena: 85 EUR

Sledenje s prijatelji

Sledenje s prijatelji je primerno za vse, ki ste pri nas zaključili najmanj tečaj Sledenje 2. Namenjeno je vzdrževanju osvojenega znanja. Poteka v odprti skupini vsako soboto ob 11h, na srečanje se prijavite vsak teden sproti, ko imate čas.

Cena: 15 EUR (posamezno srečanje), 70 EUR (paket 5 srečanj). Zakupljena srečanja je treba izkoristiti v roku 6 mesecev.