Sledenje

Sledenje je oblika dela z nosom, kjer pes sledi vonju točno določene osebe. Tečaji sledenja so primerni za pse, stare 6 mesecev ali več. Delo poteka v majhnih skupinah oziroma individualno, da se izognemo dolgotrajnemu čakanju na vrsto.

Naše okolje je polno sledi, tudi če to na prvi pogled ni vidno. Vsako živo bitje za seboj pušča vidne in nevidne sledi, te pa na tleh ostanejo tudi več tednov. Psi s svojo izjemno sposobnostjo voha te sledi zaznajo in jim lahko sledijo. Prav vsak posameznik ima svoj vonj, ki ga pušča za seboj. Na tečaju sledenja boste psa naučili, da med vsemi temi sledmi poišče pravo, ji sledi in na koncu najde “pogrešano” osebo.

Sledenje na kratko

Prednosti sledenja

    • Krepi koncentracijo
    • Izboljšuje samozavest
    • Predstavlja mentalno stimulacijo
    • Krepi vez med psom in vodnikom

Vrste tečajev in cena

Nudimo 5 tečajev: Sledenje 1, 2, 3 in 4 se stopnjujejo po težavnosti, Sledenje s prijatelji pa je namenjeno vzdrževanju osvojenega znanja.

Praktične ure Sledenja 1, 2 in 3 potekajo individualno, Sledenje 4 in Sledenje s prijatelji pa v majhnih skupinah do 3 pse. Posamezno srečanje traja približno 30 minut (Sledenje 1, 2 in 3), oziroma 60 –  90 minut (Sledenje 4, Sledenje s prijatelji).

Cena tečaja v rednih terminih je 85 eur (75 eur za paket 5 srečanj Sledenja s prijatelji) oziroma 150 eur za individualne termine po dogovoru.

Oprema

Tečaji sledenja so primerni za vse pse, stare 6 mesecev ali več. Dolžino sledi v celoti prilagodimo starosti in sposobnostim posameznega psa.

Na tečaju potrebujete udobno opremo (H oprsnica, sledni povodec), priboljške in vodo, zase pa vremenu in terenu primerno opremo.

Jesenski tečaji so polni. Za informacije o novih skupinah nas kontaktirajte.

Zakaj delo z nosom?

Delo z nosom psa pomirja in ga mentalno zaposli. Hkrati pes dobi svojo vlogo v družini – zaradi izjemne sposobnosti voha so mu zaupane naloge, povezane z uporabo voha, ki jih človek ne bi mogel izvesti sam. Psa na primer lahko zadolžimo za iskanje “pogrešanih” ljudi ali predmetov, različnih vonjev in podobno. Uspešno opravljena naloga daje psu občutek zadovoljstva in krepi njegovo samozavest ter koncentracijo. Skupne aktivnosti v obliki dela z nosom bodo še poglobile vez med vami in vašim psom.

Oprema

Na sledenju boste za psa potrebovali udobno oprsnico v obliki črke H in sledni povodec (10 m, priporočamo, da je izdelan iz biothana). Na sledi pes pogosto vleče na povodcu, zato je ključno, da oprema ne omejuje gibanja in ne pritiska na vrat, saj bi se pes sicer lahko poškodoval.

Več o oprsnicah: priporočljiva oprema

Potrebovali boste tudi priboljške in vodo v prenosni posodi. Zase boste potrebovali vremenu in terenu primerno obutev in obleko.

Sledenje 1

Sledenje 1 je začetni tečaj, namenjen vsem, ki pri nas še niste obiskovali ur sledenja. Tečaj obsega 5 ur. Prva ura je skupinska in poteka brez psov v naših notranjih prostorih v OIC Trzin, namenjena pa je teoriji. Temu sledijo 4 praktična srečanja na terenu. Ta trajajo približno 30 minut za posameznega psa in potekajo individualno. Dobivamo se na različnih koncih Ljubljane.

Na tečaju se pes nauči slediti vonju osebe, ki jo izberemo mi, in usvoji sledenje v gozdu in na travniku na sledeh, dolgih do 500 m. Po opravljenem tečaju Sledenje 1 lahko nadaljujete s tečajem Sledenje 2.

Cena: 85 EUR

Sledenje 2

Sledenje 2 je nadaljevanje tečaja Sledenje 1. Na tečaju pes sledi vse zahtevnejšim sledem (do 1 km), še dodatno pa se utrjuje sledenje točno določenemu vonju. Uči se ločevati med sledmi, postavljenimi istočasno na istem mestu (med dvema “pogrešanima” najde tistega, ki ga določimo mi). Obsega 5 polurnih individualnih srečanj na terenu. Po zaključenem Sledenju 2 lahko nadaljujete s Sledenjem 3 ali s Sledenjem s prijatelji.

Cena: 85 EUR

Sledenje 3

Sledenje 3 je nadaljevanje tečaja Sledenje 2.  Na tečaju pes usvoji sledenje po makadamu in asfaltu in brez težav prehaja med travnato/gozdno površino in cestami/pločniki na sledeh, dolgih do 500 m. Obsega 5 polurnih individualnih srečanj. Po zaključenem Sledenju 3 lahko nadaljujete s Sledenjem 4 ali s Sledenjem s prijatelji.

Cena: 85 EUR

Sledenje 4

Sledenje 4 je nadaljevanje tečaja Sledenje 3. Na tečaju pes utrjuje znanje s predhodnih težavnostnih stopenj. Program prilagodimu željam in sposobnostim posameznih psov. Običajno se psi učijo slediti drugim psom, zato delo poteka v majhnih skupinah. Preizkusijo pa se tudi v sledenju vse starejših sledi, sledi, postavljenih s skirojem ali kolesom in v drugih zahtevnejših situacijah. Po zaključenem tečaju Sledenje 4 lahko nadaljujete s Sledenjem s prijatelji.

Cena: 85 EUR

Sledenje s prijatelji

Sledenje s prijatelji je primerno za vse, ki ste pri nas zaključili najmanj tečaj Sledenje 2. Namenjeno je vzdrževanju osvojenega znanja. Poteka v odprti skupini vsako soboto ob 12h, na srečanje se prijavite vsak teden sproti, ko imate čas.

Cena: 16 EUR (posamezno srečanje), 75 EUR (paket 5 srečanj). Zakupljena srečanja je treba izkoristiti v roku 6 mesecev.