Sprehod s prijatelji

Sprehod s prijatelji je tečaj, namenjen vsem psom, starejšim od 6 mesecev. Zgornje starostne omejitve ni. Ker je glavni namen socializacija, prijetno druženje z drugimi psi in pridobivanje pozitivnih izkušenj v različnih vsakdanjih okoliščinah, lahko Sprehode obiskujete hkrati z drugimi tečaji ali samostojno. Predznanje oziroma predhoden obisk pasje šole ni potreben.

Tečaj na kratko

Cilj sprehodov

    • Socializacija
    • Prijetno druženje
    • Pridobivanje pozitivnih izkušenj
    • Navajanje na vsakdanje situacije
    • Izpolnjevanje osnovne pasje potrebe po druženju z drugimi psi

Termini in lokacija

Odprta skupina do 6 psov naenkrat.

Termini: srede dopoldan, četrtki popoldan, sobote popoldan

Lokacija: Ljubljana in neposredna okolica

Trajanje posameznega sprehoda: približno 45 minut

Pogoji udeležbe in cena

Udobna, psu prijazna oprema (oprsnica in dolg povodec, ne fleksi).

Primerno tudi za pse, ki imajo nekaj težav v bližini drugih psov, ljudi, predmetov …

Cena: Cena prvega sprehoda je 10 eur, nato 37 eur/5 sprehodov; 65 eur/10 sprehodov; 110 eur/20 sprehodov.

Zakaj na Sprehod s prijatelji?

Psi so družabna bitja, ki za dobro počutje in zdrav razvoj poleg človeške družbe nujno potrebujejo tudi pasjo. Pasja družba je zanje tako pomembna, kot hrana, voda in počitek. Čeprav ima tudi igra z drugimi psi svoje mesto v pasjem življenju, je še pomembneje, da se psi naučijo mirnega druženja drug z drugim.

Na Sprehodu s prijatelji psi skupaj hodijo, vohajo, opazujejo in nabirajo pozitivne informacije o svetu. Spoznavajo pse različnih starosti, karakterjev, velikosti in videza. Učijo se dobrih navad kot so umirjena hoja na povodcu, mirno opazovanje okolice, komunikacija, vljudno vedenje in pravila obnašanja do drugih psov, ljudi in predmetov. Predvsem pa s takimi sprehodi zadovoljujejo svojo osnovno potrebo po druženju s predstavniki svoje vrste.

Sprehodi s prijatelji so primerni tudi za pse, ki imajo nekaj težav z drugimi psi, ljudmi ali drugimi elementi okolice (kolesarji, tekači, avtomobili…). Na sprehodih namreč vedno skrbimo, da se psi počutijo dobro in se v mirnem, sproščenem vzdušju lahko učijo o svoji okolici. Prosimo le, da samice v času gonitve ostanejo doma.

O tečaju

Srečanja potekajo v obliki sprehodov. Srečujemo se na različnih lokacijah v Ljubljani in neposredni okolici ob sredah dopoldan, četrtkih popoldan in sobotah popoldan (glede na vreme in letni čas se termini lahko nekoliko spremenijo). O točnih terminih in lokacijah srečanj obveščamo vsak teden sproti. Izogibamo se trdi temi, previsokim temperaturam in močnemu dežju, sicer pa sprehodi potekajo v vsakem vremenu. Sprehod traja približno 45 minut; odvisno od posamezne skupine psov ga lahko nekoliko skrajšamo ali podaljšamo, saj trajanje sprehoda vedno prilagajamo sposobnostim prisotnih psov. Na vsakem sprehodu si vzamemo tudi nekaj minut za počitek in umirjanje.

Srečanja se lahko poleg vodnika in njegovega psa po predhodnem dogovoru udeleži kdorkoli. V kolikor se želite sprehoda udeležiti z več kot enim psom, potrebuje vsak pes svojega vodnika.

Psi z vedenjskimi težavami: Sprehodi s prijatelji so primerni tudi za pse, ki imajo nekaj težav z drugimi psi, s tujci, kolesarji ipd. Ob rednem obiskovanju tečaja se večina teh težav občutno omili ali celo povsem odpravi.Izjemoma se zgodi, da so težave prehude in zato vključitev v skupino ni možna takoj (pretirana reaktivnost ali hud strah pred psi, ljudmi ali določenimi situacijami). V takem primeru se ob koncu uvodnega srečanja lahko pogovorimo o nadaljnjih možnostih individualnega odpravljanja težav, da se bo pes lahko kar najhitreje vključil v skupino.

Prijava in odjava na posamezno srečanje: Ker sprehodi potekajo v odprti skupini, število psov na sprehodu pa je omejeno, je pred vsakim srečanjem obvezna prijava. Na sprehod se prijavite najkasneje do 15h na dan pred sprehodom. Če po prijavi ugotovite, da se sprehoda ne boste mogli udeležiti, nas o tem prav tako obvestite najkasneje do 15h na dan pred sprehodom. V nasprotnem primeru se šteje, kot da ste se srečanja udeležili.

V primeru, da je na posamezno srečanje prijavljenih več kot 6 psov, skupino razdelimo oziroma razpišemo dodaten termin.

Plačilo: Cena prvega sprehoda je 10 eur, nato pa se lahko odločite za nakup paketa 5 (37 eur), 10 (65 eur) ali 20 (110 eur) sprehodov, ki jih je treba izkoristiti v roku 6 mesecev od plačila.

Ko se prvič priključite sprehodu, je namreč poudarek na spoznavanju vašega psa, vas pa bomo seznanili z našim načinom dela in s potekom samega Sprehoda s prijatelji. Ker je dobro počutje vašega psa ključnega pomena, se lahko zgodi, da bo začetno srečanje zelo kratko – odvisno od odziva posameznega psa.

Preberite več o našem načinu dela …

Oprema

Pes naj zaradi varnosti in dobrega počutja nosi udobno oprsnico v obliki črke H, potrebovali pa boste tudi dolg povodec (vsaj 3 m, ne fleksi). Prekratek povodec namreč omejuje možnost pasje komunikacije, ovratnica ali neprimerna oprsnica pa v poškodbe in neprijetne izkušnje. Več o tem, kakšna oprema je za psa primerna, lahko preberete tu: priporočljiva oprema.

Oprsnice in povodce lahko kupite tudi pri nas. Na voljo imamo izdelke proizvajalcev Calming signs in Haqihana.

V hladnem vremenu ne pozabite na plašček (tega potrebujejo predvsem mladi, majhni in starejši psi, psi s kratko dlako in psi brez podlanke), v vročih temperaturah pa je obvezna oprema tudi voda v prenosni posodici.