Priporočljiva oprema

Oprema, ki jo uporabljate na sprehodih, pomembno vpliva na počutje vašega psa. V udobni opremi se pes počuti bolje, pogosto se zmanjša vlečenje na povodcu in omilijo morebitne vedenjske težave. Neudobna oprema pa povzroča nelagodje ali celo bolečino, s tem pa lahko vodi v vedenjske težave in celo telesne poškodbe psa. Sprehodi so pomemben del pasjega življenja. Ali bodo sprehodi prijetni, izkušnje pozitivne in preživljanje časa kvalitetno, pa je odvisno od vas in od opreme, ki jo izberete.

oprsnica za psa
oprsnica calming signs
mladiček z oprsnico

Oprsnica

Namesto ovratnice uporabljajte udobno oprsnico. Pasji vrat je po zgradbi podoben človeškemu – v vratu so sapnik, požiralnik, bezgavke, žile, žleza ščitnica, mišice, vratni del hrbtenice, skozi katerega potekajo živci … Vrat pokriva koža, ki je (razen pri nekaterih pasmah) pokrita z dlako. Čeprav ta psu nudi nekaj zaščite pred zunanjimi dejavniki, to še zdaleč ni dovolj, da bi bil vrat zaščiten pred škodo, ki jo lahko povzroči ovratnica.

Vlečenje na povodcu, ko je pes pripet na ovratnico, lahko vodi v hude poškodbe: bolečina, odrgnine, poškodbe sapnika in s tem povezane težave z dihanjem, povišan očesni pritisk, otežen pretok krvi v in iz možganov, poškodbe ščitnice, ukleščenje živcev, zategnjenost mišic in druge težave. Švedska raziskava je pokazala, da ima kar 63 % psov težave s hrbtom, od teh jih 91 % pogosto vleče na ovratnici ali pa jih za ovratnico pogosto povlečejo lastniki. Bolečina pa povzroča stres, razdražljivost, negativne asociacije z okoljem in s tem povezano reaktivno vedenje, ter napadalnost. Vlečenje na povodcu tako ni le neprijetno, ampak lahko vodi v vedenjske in resne, pogosto nepopravljive, zdravstvene težave.

Tudi, če vaš pes ne vleče na povodcu, za nesrečo in poteg na ovratnici ni treba veliko. Morda bo pes v daljavi videl prijatelja, ga bo premamil zanimiv vonj, se bo česa ustrašil … Konec koncev se vi ali vaš pes na sprehodu lahko spotaknete in padete, pri tem pa povlečete za povodec. Za poškodbe je včasih dovolj že en sam poteg.

Na trgu obstaja tudi kup opreme, ki naj bi odpravljala vlečenje pri psu. Prav vsej je skupno to, da psu povzroča nelagodje in bolečino in s tem omejuje njegovo gibanje. Vlečenje na povodcu se zato pogosto res zmanjša, vendar ima lahko takšna oprema hude psihične in fizične posledice za psa.

Žal tudi vse oprsnice niso primerne. Napačno oblikovana oprsnica lahko povzroči več škode kot koristi. Udobna oprsnica:

  • Ima na sprednjem delu obliko črke Y in ne leži nad mehkim delom vratu, ampak na prsnem košu. Če pes potegne na povodcu, oprsnica tako pritisne na kosti in ne na mehko tkivo vratu, s tem pa prepreči morebitne poškodbe vratu.

  • Ne pritiska na rame. Gibanje prednjih nog mora biti neovirano. Kakršenkoli pritisk na mišice sprednjih nog omejuje gibanje in vodi v preobremenitev sprednjega dela, s tem pa v bolečino in zategnjenost mišic.

  • Ne drgne psa za sprednjimi nogami. Drgnjenje na tem delu povzroča poškodbe kože in bezgavk, ki se nahajajo v tem delu.

Ko izbirate ustrezno oprsnico za vašega psa, bodite pozorni na to, kako oprsnica leži in ali omogoča psu svobodno gibanje.

Udobna oprsnica in dolg povodec pogosto pozitivno vplivata na zmanjšanje vlečenja na povodcu. Če to ne zadostuje, pa vam bomo z veseljem pomagali pri odpravljanju vlečenja na povodcu na psu prijazen način.

Iščete oprsnico za svojega psa?

Oprsnice in povodce proizvajalcev D’Ellis in Haqihana lahko kupite v spletni trgovini Nakup iz srca.

pasje vedenje
oprsnica in dolg povodec
psi na sprehodu

Dolg povodec

Za sprehode uporabljamo lahke povodce, dolge vsaj 3 metre. Dolg povodec omogoča psu nemoteno gibanje, raziskovanje okolice in uporabo telesne govorice (psi se na primer predmetom, ljudem in živalim iz vljudnosti ali strahu radi umaknejo v loku, kar je na prekratkem povodcu nemogoče in to jih spravlja v stisko). Zaradi večjega občutka svobode se z uporabo dolgega povodca pogosto omili tudi vlečenje na povodcu.

Raztegljive oziroma »fleksi« povodce odsvetujemo. Tak povodec je vedno nekoliko napet in posledično pes vedno vleče. Nenadni potegi lahko vodijo v odrgnine zaradi povodca. Obstaja tudi nevarnost, da vam ročaj povodca pade na tla. Pes se pri tem lahko ustraši in pobegne.

Iščete povodec za svojega psa?

Oprsnice in povodce proizvajalcev D’Ellis in Haqihana lahko kupite v spletni trgovini Nakup iz srca.

V hladnih dneh ne pozabite na plašček

Psi brez podlanke, mladiči in starejši psi v hladnih dneh potrebujejo plašček. Ko izbirate plašček za vašega psa, pazite, da ga ne ovira pri gibanju in da pokrije občutljivejše dele telesa: sklepe, trebuh in prsni koš. Več o pasjih plaščkih preberite na blogu.

Če vaš pes potrebuje nagobčnik

Psi, ki imajo status nevarnega psa, morajo skladno z zakonom na javnih površinah nositi nagobčnik. Neprimeren nagobčnik je za psa neprijeten in moteč, lahko pa celo nevaren za zdravje vašega psa. Poskrbite, da bo nagobčnik udoben, lahek ter dovolj dolg in dovolj širok, da lahko pes v njem nemoteno diha in ima odprt gobec. Nagobčnik po meri lahko naročite pri NAAY dog equipment.