Naša mati zadnje čase peče ogromno sladic z orehi. Predvidevam, da ji je še ogromno ostalo še od praznikov, ko je pekla potico, pa vendar sedaj vsakič za vikend ob nedeljah, ko gremo k njej na kosilo, je za sladico eno pecivo z orehi, ali pa preprosto postreže samo narezana jabolka in orehe zraven.
Ko sem jo en dan malo podražila, kaj ima s temi orehi, da samo še orehe peče, pa je povedala, da imajo orehi polno svojih koristi in da so zelo zdravi. Tako je povedala, da so zelo dobri za možgane in za spomin, saj vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki so še kako dobri za koncentracijo in spomin, saj izboljšujejo delovanje možganov. Prav tako pa je povedala, da zaradi nenasičenih maščob, ki jih ima oreh, pomaga znižati slab holesterol in ščiti srčno žilni sistem, kar pomeni da je dobro tudi za srce in ožilje. Navsezadnje, pa je tudi proti vnetjem in omega-3 in vitamin E v orehih prav tako prispevata tudi k zdravim lasem in koži. Ker pa so bogati z vlakninami, pa prav tako spodbuja zdravo prebavo in preprečuje zaprtje. Tako nas je mati neprestano dražila, da moremo biti zdravi in da je malo premalo vitaminov, zato nam toliko peče orehe na sto in en način. Sicer se nad njeno peko nismo prav nič pritoževali, saj so bile slaščice zelo dobre, pa tudi po kosilu vedno paše še nekaj sladkega.
A na koncu nam je le priznala, da je za praznike res kupila preveč orehov, saj enih niti ni našla in je zato šla kupiti nove, nakar pa jih je med pospravljanjem shrambe našla še celo veliko vrečo orehov. Tako pa se je odločila, da ga rada doda kot prigrizek, ali pa orehe preprosto doda v solato, kosmiče ali jogurt. A še vseeno, so orehi kar mastni in kalorični, tako da se trudi, da jih ravno ne je čisto vsak dan, ko pa pridejo kakšni obiski, pa hitro izkoristi, da ji še mi pomagamo jesti.