Poznana kava Illi, naša soseda

by

in

Poznana kava Illi, naša soseda

Ko zaslišimo ali preberemo ime Illy je večini to zagotovo sinonim za pravo, avtentično italijansko kavo oziroma espresso. In marsikdo od nas se nasmehne, ko nekje daleč v tujini, na kakšnem letališču zagleda rdeče bel logotip. Osebno se počutim, ko da bi bila doma, saj izvira podjetje iz sosednega Trsta. Pražarno je leta 1933 ustanovil gospod Illy in ostaja še danes, skoraj sto let po nastanku, družinsko vodeno podjetje, ki zaposluje preko 2.700 ljudi. Z širitvijo na ameriški trg so sicer leta 2019 na trg ponudili 20% delež v delnicah. 

Poseben izum Illy je bil sistem pakiranja kave, kjer je bila shranjena pod pritiskom dušika, ki je omogočil da kava ni zgubljala svojega vonja in okusa in ob enem ni prevzela zunanjih vonjav. Ta način pariranje je bilj ključen, da je Illy postal tako uspešen v zelo kratkem času, saj je omogočal distribucija izven Trsta, v začetku predvsem po celotni Italiji, nato Evropi in kasneje po celem svetu. Zaslužen za prodor na tuje trgi je bil zagotovo sin ustanovitelja, ki je prevzel podjetje po prvi svetovni vojni. Ernesto je bil velik znanstvenik in izumitelj, ki patentiral veliko novih načinov priprave kave Illy in pakiranja le te. Sodeloval je s številnimi univerzami in naredil veliko za promocijo kave na svetovni ravni. Leta 1999 so tudi ustanovili univerzo za kavo, Unicaffe, ki ima danes kar 27 enot po svetu, ki ponujajo brezplačno izobrazbo za pridelovalce kave. Posebnost Illy proizvodnje je tudi ta, da že od osemdesetih let dalje kupuje kavo direktno od države proizvajalek in ne preko borz kave.  

Poleg ponudbe odlične kave v tipičnih srebrno rdečih neprodušno zaprtih pločevinkah, ponuja Illy od leta 2009 tudi energijsko pijačo s kofeinom Illy issimo. Sicer lahko kupimo različne kavne mešanice iz tipičnih držav pridelovalk kot so srednja Amerika, Afrika in Indija. Ponujajo lastno Illy praženo kavo v zrnju, mleto ali v modernih kapsulah.